PVC / винилови професионални подови настилки, мокетни плочи, LVT (луксозни винилови плочи), винилови SPC ламинати и тъкан винил
Навигация Затвори навигацията

Как да подготвим основата за полагане на настилка

Във всеки строителен процес основата е фундаментът, които гарантира здравина и дълговечност на изграденото. Много често именно този елемент е пренебрегван при изграждането на подови настилки и това неминуемо води до проблеми и главоболия.

1. Изискването за всички видове настилки в това число обикновени и винилови SPC клик  ламинати, естествени и трислойни паркети, LVT (луксозни винилови плочи и планки), рулонни гъвкави настилки е равна, здрава и гладка основа. Най-подходящо е тя да се постигне със саморазливна замазка със съответната дебелина, която да гарантира изравняване и заздравяване на слоя под нея.  

2. Съществуват различни системи за саморазливни замазки, като техния избор се определя от основата, носещата способност, дали ще се полага върху циментова замазка, съществуваща керамика или над подово отопление напр. Има специфични особености, които следва да се коментират предварително, за да се постигне нужната основа, която да гарантира здрав и устойчив във времето под. 

3. Фирмите, които се занимават професионално и специализирано с тази дейност, ще ви предложим оглед, снемане на размери, определяне на нужните нива за полагане на саморазливен под и същевременно ще изясним с вас детайлно всички стъпки, цени, условности. 

4. Ако попаднете на майстори, които ви дават цена без да имат и бегла представа от обекта и ви обяснят, че "ще залеем и после ще зашлайфаме" или, че "3 мм саморазливна е достатъчно" - бъдете особено внимателни. Спестените усилия, средства, огледи и оферти за подготовка на основата, неминуемо водят до компроментирано качество на целия под и гарантират, че скоро ще се заемете с ремонт на ремонта.

5. Бъдете особено внимателни и когато ви обясняват, че подложката ще изправи, защото видиш ли XPS / фибран е универсалното решение за гарантиране на равен и гладък под. Истината е, че има системни решения за употреба на XPS под груби циментови замазки с цел по-добра топлоизолация, при изграждане на т. нар. плаващи замазки. До момента обаче единственото системно решение за изравняване на даден под е саморазливна замазка, която се полага на твърда основа. Подложките са предназначени за топлоизолация или редукция на ударен шум, а не за изравняване на неравности. 

6. Не се доврявайте и на друг широко разпространен мит, когато изберете дебела настилка - дефектите ще бъдат прикрити. Реално се получава точно обратния ефект - в рамките на няколко месеца, дефектите се очертават по-видимо, защото дебелината на настилките идва от разпенен долен слой.

7. На пазара се предлагат и подови покрития, които могат да се полагат върху съществуващ вече под. Те са специално разработени за помещения, отдавани под наем. Тези подови покрития са с малко по-високи цени, но не изискват подготовка на основата, монтаж и лепене и могат лесно и бързо да се демонтират и положат на друго място. Повече инфорация за тези системи и възможностите за тяхната употреба, може да получите от нашия екип.

8. Когато избирате настилка, която ще бъде монтирана над подово отопление, е важно да направите два разумни и информирани избора: да подберете правилната саморазливна замазка - препоръчително е да е калциево-сулфатна. Те имат по-голям вискозитет и обгръщат тръбите плътно. При циментовите заради по-едрата зърнометрия и по-малкия вискозитет съществува опасност от формиране на въздушни джобове, които са топлоизолатори. В тази връзка е много важно да изберете и настилка, която да спомага за топлопреминаването и съответно да отдава топлината. Такива са: керамичните покрития, всички LVT и рулонни PVC покрития, както и виниловите SPC и loose lay настилки. Естествени паркети, мокети и обикновените ламинати не са добър вариант при монтаж над подово отопление. Повече информация за правилен избор на настилка над подово, може да намерите тук.

9. За да минимализирате риска от неудачен избор на майстори, настилки или попадане на некоректни фирми или пък некомпетентни служители, отделете време, за да се информирате предварително. Изисквайте писмени оферти, детайлни разяснения, снимки от направени обекти, огледи и предоставяне на мостри. 

Добре подготвената основа ще служи дълго и безпроблемно и ще може да понесе различни смени на подовите покрития многократно. Не бива да се забравя, че подът е подложен, както на статични, така и на динамични натоварвания, а те се поемат от основата под самата настилка. Не са малко примерите от ежедневието, каогато и най-качественият ламинат, монтиран върху неравна основа след кратко време на експлоатация разтваря кликовете или поддава при ходене.    

И не забравяйте, че горчивият вкус от некачествено изпълнение остава много по-дълго от радостта от по-ниската цена. Винаги търсете професионални консултации, следвайки правилото, че всеки трябва да търси максимума за бюджета си.