Как да изберем най-подходящата настилка?

В няколко поредни публикации ще се опитаме да ви дадем базови знания, как да избегнете скъпо струващи грешки в подовите покрития. Как да изберем най-добрия под? Независимо дали се колебаете да се спрете на масивен паркет, керамика, ламинат, гъвкава настилка или саморазливен под, има няколко прости правила, които ако спазваме при избор на настилка ще ни гарантират най-оптимални резултати.

 Първата ни тема е:

1. Функционалност - как ще се експлоатира бъдещата подова настилка? На какво натоварване ще бъде подложена? Колко време бихте отделяли за почистване и поддръжка? Ще полагате ли пода на често миене с вода? Това са въпросите, на които следва да си отговорим в самото начало. Те ще стеснят възможните избори до минимум.

  • Ако търсите настилка за интензивно натоварване - изберете висок клас. Всяка настилка се класифицира по ЕN 685. Например означенията 23/34/43 са максимално възможните за тежки натоварвания и означават: 23- максимално за домашна / 34 - максимално за обществена / 43 максимално за индустриална употреба.
  • Ако желаете да почиствате лесно и бързо пода - избирайте гладки настилки, не порести повърхности, без грапава структура на финишния слой.
  • По-светлите пастелни цветове също са за предпочитане, пред тъмните или наситени ярки тонове.  Уверете се, че производителят или негов представител ви дава изчерпателна информация за полагане на настилките, задължителната Декларция за експлоатационни показатели - DoP , която е гаранция, че настилката е произведена съгласно стандартите и не съдържа вредни за здравето вещества. Следва да получите и инструкции за експлоатация и Почистване и поддръжка. Наглед незначителни детайли, но са малка гаранция, че купувате от качествен производител, който тества и изпитва продуктите си. А и е важно да знаете например дали подът позволява често почистване с вода, или методът би трябвало да е сухо почистване.
  • Ако за вас е важно да осигурите максимално здравословна среда на обитаване и подът да е екологичен и антибактериален, но и да е топъл, отличен избор е линолеума, но истинския. Този, който се произвежда от корк, ленено масло и дървесни стърготини. Той не е капризен за обслужване като подът от масив, но предлага всички предимства на естествената настилка. Повлиява благоприятно дори хора с алергии, респираторни проблеми и има бактерициден ефект спрямо 99.7% от вредните микроорганизми. При производството му не се ползуват пластификатори и не отделя никакви TVOC емисии.
  • И за да завършим темата за функционалността, ще си позволим един последен, практичен съвет. Каквото и покритие да изберете, от  огромно значение е върху каква основа ще го положите. Един често разпространен мит например е, че при полагането на ламинат, подложката на ламината ще “обере” неравностите на основната замазка. Ако се зачетете в инструкциите за монтаж на който и да е производител на ламинат ще ви направи впечатление, че има изискване основата да е гладка, равна и чиста, а EU производителите отбелязват изискването да има положена саморазливна замазка. Друг мит е “ще изправим пода с лепилото, докато ви лепим паркета”. Да -това принципно е възможно, но в цифрово изражение ви е доста по-скъпо от това да бъде сложена саморазливна замазка - цената на лепилото е доста по-висока, а и за да се получи здрав под има конкретно изискване, колко лепило следва да се ползува.

 Истината е, че и двата мита водят до един и същи резултат - бързо отваряне на фуги в пода, разбиване на кликове, скърцане, понякога неприятна миризма при проникване на вода под ламината особено. Мебелите натоварват неравномерно кривия под и той се измята.  Така в рамките на няколко години отново сте изправени пред скъп ремонт - изнасяне на мебели, майстори, смяна на настилки.